Air Force Common Admission Test AFCAT GK Question Paper



Like us on Facebook




AFCAT GK Solved Paper


Latest AFCAT Notification And Army Job

AFCAT Entrance Books

GK And Current Affairs Questions And Books

1. Out of the following which centre is making use of enriched Uranium?
(a) Tarapur Nuclear Energy Centre
(b) Kalpakkam Nuclear Energy Centre
(c) Narora Nuclear Energy Centre
(d) Ravat Bhata Nuclear Energy Centre
Ans. (a)


2. Shobha Gurtu is a—
(a) Padmashree
(b) Padmavibbushan
(c) Padmabhushan
(d) Phalke Award Winner
Ans. (a)



3. Dhyan Chand was Indian Captain in Berlin World cup Hockey Test in the year—
(a) 1906
(b) 1916
(c) 1964
(d) 1936
Ans. (d)


4. Where is the largest Railway platform in the world?
(a) Leningrad
(b) Liver pool
(c) Sonepur
(d) Kharagpur
Ans. (d)


5. ‘Nunamati’ is famous for—
(a) mines of raw iron
(b) mines of coal
(c) oil refinery
(d) mines of mica
Ans. (c)


6. Energy is measured in the same unit as-—
(a) work
(b) power
(c) momentum
(d) force
Ans. (a)


7 The largest gland in human body is—
(a) endocrine
(b) Pancreas
(c) liver
(d) none of these
Ans. (b)


8. The universal donor is—
(a) O
(b) A
(c) B
(d) AB
Ans. (a)


9. The capital of  of Chattisgarh is—
(a) Raipur
(b) Bilaspur
(c) Raichur
(d) Ranchi
Ans. (a)


10. Sphygmomanometer measures—
(a) blood pressure
(b) ocean depth
(c) magnetic field
(d) electric current
Ans. (a)


11. Who among the following holds the office during the pleasure of the President of India?
(a) Judges of Supreme Court
(b) Election Commissioner
(c) Governor
(d) Speaker of Lok Sabha
Ans. (c)


12. The author of the book ‘Interpreter of Maladies’ is—
(a) Jhumpa Lahiri
(b) Arundhati Roy
(c) Vikram Seth
(d) Geeta Mehta
Ans. (a)


13. Which among the following is a ‘Morning Raga’?
(a) Sohini
(b) Bhairavi
(c) Kalawati
(d) Sarang
Ans. (b)


14. ‘Guernica’ is a famous painting of—
(a) Leonardo da Vinci
(b) Michelangelo
(c) Picasso
(d) None of these
Ans. (c)


15. ‘Last Supper’ is a world famous painting of—
(a) Paul Gauguin
(b) Leonardo da Vinci
(c) Raphael
(d) None of these
Ans. (b)


16. ‘Bhogali Bihu’ is a festival of—
(a) Assam
(b) Orissa
(c) Gujarat
(d) Rajasthan
Ans. (a)


17. The capital of Andaman & Nicobar is—
(a) Car Nicobar
(b) Port Blair
(c) Katchtibu
(d) None of these
Ans. (b)


18. What does the term Dactology mean?
(a) Study of finger prints for identification
(b) Study of physically handicapped persons
(c) System of new words
(d) None of these
Ans. (a)


19. Aizawl is the capital of—
(a) Lakshadweep
(b) Nagaland
(c) Mizoram
(d) None of these
Ans. (c)


20. The term ‘Third World’ is related to—
(a) Asian countries
(b) Oil producing countries
(c) Developed countries
(d) Developing countries
Ans. (d)


21. Which of the following is a bulwark of personal freedom?
(a) Mandamus
(b) Habeas Corpus
(c) QuĆ³’Warranto
(d) Certiorari
Ans. (b)


22. The anode in a dry cell consists of—
(a) Copper
(b) Zinc
(c) Carbon
(d) Graphite
Ans. (c)


23. In which country ‘Greenwich’ is situated?
(a) USA
(b) UK
(c) Holland
(d) India
Ans. (b)


24. Which of the following types of lens is used in a camera?
(a) Convex
(b) Concave
(c) Spherical
(d) Uniform. thickness
Ans. (a)


25. Sound waves are—
(a) longitudinal
(b) transverse
(c) partially longitudinal and partially transverse
(d) sometimes longitudinal sometimes transverse
Ans. (a)


AFCAT Examination Pattern and previous year solved papers


click here

AFCAT 2011 GK solved paper, AFCAT question paper and solved papers, Check AFCAT 2012 answer keys

18 comments:

Soul Meets Soul On Lover's Lips said...

hi this is ramesh.. and i am going to attend NIC Scientific officier and AFCAT exams on sept4th and aug28th. plz send material about these two exams to my mail ramesh.wysiwyg@gmail.com

ravi said...

hi plz send me the same materials...to me also....


kiran788_1988@yahoo.com

somendra pathak said...

hi i m somendra pathak from jaipur. i want study material fo air force comman admission test... please send my e mail id is cool.somendra@gmail.com

sumiti said...

Hey Plz send me study material of AFCAT on sumitisaurav@gmail.com....



please...........

admin said...

I have already posted the AFCAT question paper .

sagar.jaan786@gmail.com said...

sir all the paper of AFCAT plz send on my ID-sagar.jaan786@gmail.com and good books name..
thanx sir.
jai hind

admin said...

Check AFCAT Reference Books

bharati said...

i am bharati,please send me materials for AFCAT exam my mail id is bharati.akhandam@gmail.com

Arun said...

Hi this is Arun from vizag i want study material for AFCAT mail id:rojesharunkumar527@gmail.com

rohit said...

hi , pls send d prvious year papers of AFCAT on my email id.
ID:rsrohitsisodia6@gmail.com

revati said...

hi, can u plz send me th previous year papers if possible with explanation.... on my email.id-
r.revati99@gmail.com

manish said...

thanks a ton, for providing us previous year questions paper

jaipal said...

hii ,,,sir plz send me model test paper for AFCAT with anwsr
my email id : jaipalbishnoi14@gmail.com
thank u

Anonymous said...

sir,plz send me the study materials for AFCAT in my mail id- sounyadash1991@gmail.com
thank you

Anonymous said...

pls study material for afcat exam me too....
senbasant90@gmail.com

Raj kumar Singh said...

I already shared Previous year papers and entrance books

Anonymous said...

Hello my name is anirudh can you please mail me the material related to gs and english for afcat.
My id is anirudh.kumar198828@gmail.com

Shilpa Agrawal said...

plz send me gk material for afcat exam and questions based on military aptitude test my id is swtshippu6@gmail.com

Post a Comment